Nad 89,99 € Zásielkovňa ZDARMA + darček

Ylang Ylang / Cananga odorata

Cananga voňavá

Ylang Ylang / Kananga voňavá (cananga odorata) je rýchlo rastúci strom z čeľade Annonaceae pôvodom z juhovýchodnej Ázie. Jeho malajský názov znamená „kvet kvetov“. Jeho kôra je šedá; jeho žiarivo zelené trvalé listy sú pravidelne usporiadané pozdĺž jeho dlhých konárov. Trsy žltých kvetov vylučujú prenikavú vôňu. Divoké stromy môžu dorásť do výšky dvadsať metrov, ale pri pestovaní sa obmedzuje na dva až tri metre, aby sa uľahčil zber, ktorý začína, keď okvetné lístky uschnú a objaví sa ich červenkastý základ. Ylang-ylang rastie divoko v horúcich a vlhkých lesoch v Indii, Indonézii, Malajzii a na Filipínach. Stromy kvitnú po celý rok, hoci kvety sú intenzívnejšie počas monzúnového obdobia. Pestujú sa na tichomorských ostrovoch, ktoré ponúkajú rovnaké klimatické podmienky. Producentskými krajinami sú Madagaskar, Seychely a Komory. V minulosti sa kvet ylang ylang dával na posteľ nevesty a ženícha, aby zabezpečili, že svadobná noc bude úspešná. V tradičnej tropickej medicíne sa ylang ylang používa okrem iného na liečbu malárie. Tvar kvetu ylang ylang pripomína morskú hviezdicu. Na výrobu 180 ml esenciálneho oleja Ylang Ylang potrebujeme čosi viac ako 100 kg rastlinného materiálu. Vyrába sa parnou destiláciou, ktorý je dlhý a jemný proces (10-12 hodín). Extra-super frakcie kvetu ylang ylang sa používa výhradne pre luxusný parfumový priemysel, zatiaľ čo druhá a tretia kvalita sa používa pre kozmetiku, mydlá a pracie prostriedky. Aromaterapia používa esenciálny olej inej kvality, nazývaný kompletný, získaný nepretržitou destiláciou trvajúcou viac ako desať hodín. Medzi hlavné chemotypy esenciálneho oleja Cananga odoratamonoterpenove alkoholy (linalool), estery (benzyl a geranyl acetát) a fenoly.

Prírodný esenciálny olej Ylang Ylang na ADHD syndróm

Liečivé účinky esenciálneho oleja Ylang Ylang

  • prírodné afrodiziakum pre manželov a partnerov
  • vhodný pri fyzickej, intelektuálnej a sexuálnej únave
  • aktívne sa používa v prípade stresu, úzkosti a nespavosti
  • pôsobí protizápalovo a protireumaticky
  • vhodný na revitalizáciu vlasov a regeneruje unavenú pokožku obnovením rovnováhy sekrécie kožného mazu
  • vyznačuje sa sladkou kvetinovou vôňou
  • označovaný ako olej zamilovaných
  • vhodný pre uvoľnenie počas cvičenia yogy a pilates
  • obľúbený na výrobu esenciálnych parfémov (ide o jednu z hlavných zložiek parfému Chanel No. 5)
  • má silné antibakteriálne a antivirotické účinky (hojenie rán, poranení)
  • vhodný pre ošetrenie suchej vlasovej pokožky, zabraňuje vypadávaniu vlasov
  • vhodné ako prísada do šampónov pre zničenie vší vo vlasoch
  • aktívne pomáha pri znižovaní krvného tlaku (tzv. hypotenzia)
  • na vysoký krvný tlak, tachykardii a dýchavičnosti
  • uvoľňuje napätie, paniku, nervové vyčerpanie, hystériu
  • pomáha ženám pri PMS a menštruačných kŕčoch
  • pôsobí ako anti-aging olej – zmierňuje príznaky starnutia, zachováva vlhkosť a sviežosť pleti
  • jeho sedatívne účinky pomáhajú na lepší spánok a zaspávanie

Vedľajšie a nežiaduce účinky esenciálneho oleja Ylang Ylang

  • nepoužívať esenciálny olej priamo na pokožku tela (nutné riediť s nosným olejom)
  • nepoužívať orálne, môže spôsobiť poškodenie vnútorných orgánov

Zmesi esenciálnych olejov s obsahom Ylang Ylang

Prírodný esenciálny olej Nespavosť na spánok

Esenciálny olej Nespavosť

Prírodný esenciálny olej Tranquil na pokoj a oddych

Esenciálny olej Pokoj

Esenciálny olej Zmyselný pre príťažlivosť a vášeň

Esenciálny olej Zmyselný

Prírodný esenciálny olej Žiadne starosti na úzkosť a stres

Esenciálny olej Žiadne starosti